Screening prostata


Screeningul reprezinta cautarea semnelor unei screening prostata la persoane care nu au simptome pentru boala respectiva, iar screening-ul cancerului de prostata reprezinta cautare bolii in fazele incipiente cand tratamentul are eficacitate maxima. Pentru cancerul de prostata, acest screening inculde: - tuseul rectal pentru examinarea prostatei realizat de catre medicul urolog ; - determinari de laborator ale PSA si free PSA. Se recomanda determinarea PSA pentru screening la barbatii peste 50 ani, iar la cei cu antecedente in familie de cancer de prostata tata, frati se recomanda inceperea screening-ului de la varsta de 40 ani. PSA este un antigen specific prostatic facand parte din categoria markerilor tumoralicare este produs de celulele epiteliale ale prostatei si este eliberat in sange.

Medic screening prostata Diabet, nutritie si boli metabolice Conform definitiei Organizatiei Mondiale a Sanatatii OMS starea de sanatate este "o stare de bine din punct de vedere fizic, mental si social".

Preventia screening prostata refera la orice tip de activitate care contribuie la mentinerea starii de sanatate, reducerea morbiditatii imbolnavirii si mortalitatii printr-o anumita afectiune. Exista trei tipuri de preventie : preventie primara - evitarea aparitiei bolii prin masuri de promovare a santatii si combatere a factorilor de risc; preventia secundara - detectia precoce a bolii, reducerea progresiei bolii preventia tertiara - reducerea impactului negativ al bolii asupra organismului si prevenirea complicatiilor.

screening prostata remediu pe bază de plante pentru prostatita

Factorul de risc este o variabila care se asociaza cu un risc crescut de a face o anumita boala, dar nu este neaparat cauza acelei boli de exemplu fumatul este factor de risc pentru cancerul pulmonar sau cancerul digestiv, dar nu toti pacientii care fumeaza vor face cancer. Identificarea factorilor de risc presupune o discutie medic-pacient privind : istoricul medical familial, tipul de activitate desfasurata, conditii de munca, expunere la noxe, obiceiuri alimentare, comportamentul sexual, gradul de activitate fizica, consumul de droguri.

Screening-ul are ca screening prostata diagnosticarea bolii in stadii in care aceasta poate fi curabila.

Update on prostate cancer screening guidelines

Testele screening sunt recomandate de catre medic, dupa o discutie prealabila cu pacientul. Se vor lua in considerare sexul si varsta.

Tratamentul cancerului de prostată Prostata, glandă a sistemului reproducător masculin, are multiple roluri în organism, precum: secreția de fluid ce intră în compoziția lichidului seminal, rol în micțiune, în funcția erectilă. Cancerul de prostată, o cauză importantă de mortalitate la bărbat, se dezvoltă lent și de obicei asimptomatic, la nivelul zonei periferice a prostatei.

Se va tine cont de dovezile existente in acest moment bazate pe studii clinice, analize statistice privind beneficiile si riscurile pe care le implica un anumit tip de investigatie. Aceste screening-uri se pot adresa unei comunitati in care exista o prevalenta crescuta a unei anumite afectiuni, dar sunt si recomandari individuale tinind cont de factorii de risc ai fiecarei persoane.

Pacientii trebuie sa fie informati de catre medic asupra limitelor acestor investigatii in diagnosticul precoce al cancerului de prostata.

screening prostata alimentación y cáncer de próstata

Exista teste screening pentru care nu sunt suficiente dovezi privind recomandarea sau nu a investigatiei de exemplu utilizarea radiografiei screening prostata sau tomografiei computerizate in depistarea screening prostata pulmonar.

In aceste situatii decizia se va lua individual in functie de ceilalti factori de risc pentru sanatate. Markerii tumorali sunt prostatita cronica 26 ani substante a caror detectie in sange, urina sau tesuturi poate fi utila in supravegherea pacientilor cu tumori maligne.

screening prostata gimnastica impotriva prostatitei

Valorile markerilor tumorali nu cresc doar in cancer si nu sunt recomandati ca screening pentru diagnosticul precoce al cancerului la pacienti asimptomatici. Dar valoarea acestora este importanta in urmarirea raspunsului la tratament pentru pacientii la care s-a stabilit diagnosticul de cancer.

Identificarea factorilor de risc si efectuarea analizelor de screening au ca scop reducerea riscului de boala prin promovarea unor screening prostata preventive includerea in programe de renuntare la fumat, programe contra obezitatii, screening prostata dislipidemiei prin metode farmacologice si nefarmacologice, mentinerea tensiunii arteriale la valori normale prin metode farmacologice si nefarmacologice sau depistarea bolii in stadii in care aceasta poate fi curabila, pacientii urmand a fi indrumati spre specialitatile corespunzatoare.